Τα τελευταία χρόνια στη καθημερινότητα μας έχει καθιερωθεί η χρήση τεχνολογικών συσκευών , όπως ο υπολογιστής, το κινητό τηλέφωνο και η τηλεόραση. Δε μπορούμε να την αποφύγουμε καθώς αποτελεί όχι μόνο δίοδο επικοινωνίας αλλά και μέσο ενημέρωσης, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και εργασίας. Σίγουρα ακούγεται ο όρος «μπλε φώς» ή blue light διαρκώς από όλους τους οπτικούς αλλά και από τα social media. Τι είναι λοιπόν το μπλε φως που συζητείται συνέχεια, πως προκαλείται , ποια είναι τα προβλήματα που επιφέρει και με ποιούς τρόπους μπορούμε το περιορίσουμε για να προστατεύσουμε την όρασή μας;
Λόγω του γρήγορου ρυθμού ζωής είναι πολύ δύσκολο να περιορίσουμε την χρήση των προαναφερθέντων συσκευών. Υπάρχουν για παράδειγμα άνθρωποι που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους για πάρα πολλές ώρες τη μέρα , καθώς το απαιτεί η εργασία τους, ενώ ταυτόχρονα έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος άνθρωπος περνάει 3-4 ώρες τη μέρα μπροστά από μια οθόνη. Όσες πιο πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη , τόσο περισσότερες ώρες εκτεθιμένοι στο blue light.
Το ορατό φάσμα του φωτός που περιλαμβάνει διάφορες αποχρώσεις όπως μπλέ , ιώδες ,κόκκινο, πράσινο και άλλα. Παρόλ’αυτά το μπλε φώς έχει διπλάσια ενέργεια από το κόκκινο φως και τα κύματα αυτού διεισδύουν στο μάτι και προκαλούν ζημιές στον αμφιβληστροειδή.
ΣΥΝΈΠΕΙΕΣ ΤΟΥ BLUE LIGHT
- Η έκθεση του αμφιβληστροειδούς στο μπλε φως μπορεί να οδηγήσει σε εκφύλιση της ώχρας κηλίδας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της όρασης μας.
- Παρατηρούνται συχνοί πονοκέφαλοι.
- Η έκθεση στο μπλε φως τη νύχτα μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο μας. Το έντονο μπλε φως διαταράσσει την παραγωγή της μελατονίνης από τον εγκέφαλο, μιας ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου. Όταν όμως θέλουμε να κοιμηθούμε το μυαλό μας πρέπει να ξεκινήσει την παραγωγή μελατονίνης. Εκεί το μπλε φως παρεμβαίνει σε αυτή την διαδικασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συσκευές καταστρέφουν τον ύπνο.
- Το μπλε φως συμβάλλει και στην ψυχική υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι των οποίων τα επίπεδα της μελατονίνης καταστέλλονται είναι πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη και στην αγχώδη διαταραχή.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΛΕ ΦΩΣ
- Χρησιμοποίησε φίλτρο για το μπλε φως στο κινητό σου ή στον υπολογιστή σου. Κάποια κινητά το έχουν ενσωματωμένο και χρειάζεται μια απλή αλλαγή στις ρυθμίσεις , ενώ κάποια άλλα χρειάζεται να τα εξοπλίσεις με ειδικό τζαμάκι.
- Αν δουλεύεις στον υπολογιστή να μη ξεχνάς να ξεκουράζεις τα μάτια σου. Κάθε 20 λεπτά να απομακρύνεις τα μάτια σου από την οθόνη και να κοιτάς κάτι που βρίσκεται τουλάχιστον 6 μέτρα μακριά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
- Σίγουρα οι ενυδατικές σταγόνες αποτελούν μια πολύ καλή λύση για να αποφύγεις την ξηροφθαλμία και την κόπωση των οφθαλμών. Όταν εστιάζουμε πάρα πολύ ώρα στον υπολογιστή , δεν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια όσο πρέπει.
- Αν φοράς γυαλιά οράσεως είναι μια καλή επιλογή να βάλεις επίστρωση ειδική , που φιλτράρει το μπλε φώς.
- Ακόμα και αν δεν έχεις μυωπία , μπορείς να χρησιμοποιήσεις γυαλιά ειδικά blue light.
Φυσικά μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο 23310-65130 για οποιαδήποτε απορία σχετικά με την χρήση γυαλιών blue light.