Για οποιαδήποτε βοήθεια είμαστε στη διάθεση σας στο τηλέφωνο 23310 65130

Δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίζονται μυγάκια, κηλίδες ή σκιές σαν ιστοί αράχνης μπροστά στα μάτια μας και μετακινούνται καθώς κινούμε τα μάτια μας. Μπορεί να προσπαθούμε να τα ‘’πιάσουμε’’ με το βλέμμα μας, αλλά όσο προσπαθούμε τόσο αυτά απομακρύνονται.

Γιατί λοιπόν βλέπουμε τα ‘’μυγάκια’’;

  1. Η ηλικία

Όσο μεγαλώνουμε τα ‘’μυγάκια’’ είναι κάτι το φυσιολογικό. Όταν είμαστε πάνω από 60 ετών η πιθανότητα να τα βλέπουμε είναι 25% και πάνω από 80 ετών είναι 65%. Μέσα στο μάτι μας υπάρχει ένα ‘’ζελέ’’ τα υαλώδες , το οποίο προσφέρει προστασία από τραυματισμούς και κρατάει το σχήμα του ματιού. Είναι συμπαγές και περιέχει κομμάτια κολλαγόνου. Όσο μεγαλώνουμε αυτό γίνεται πιο ‘’νερουλό’’ και κάποια κομμάτια του κολλαγόνου ενώνονται μεταξύ τους φτιάχνοντας μεγαλύτερα κομμάτια τα οποία επιπλέουν στο υαλώδες. Αυτά έχουν διαφορετικά σχήματα και μπορούν να μοιάζουν από μικρά μυγάκια , κηλίδες ,γραμμές ή ακόμα και ιστοί αράχνης. Όταν το φως μπαίνει στο μάτι τα φωτίζει και αυτό που βλέπουμε εμείς είναι η σκιά τους. Αυτό μας δίνει την εντύπωση ότι αιωρούνται μέσα στο μάτι μας και επειδή είναι σε σταθερό σημείο κινούνται με το βλέμμα μας και δεν μπορούμε να τα πιάσουμε.

  1. Μεγάλο βαθμό μυωπίας

Αν έχουμε μεγάλη μυωπία , έχουμε μεγαλύτερη πιθανότητα να βλέπουμε ‘’μυγάκια’’ σε νεαρότερη ηλικία και αυτό οφείλεται στο ότι το μάτι σε αυτή την περίπτωση είναι κατασκευαστικά πιο ‘’μακρύ’’ και διαλύει το ζελέ νωρίτερα.

  1. Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι ένα λεπτό στρώμα νευρικού ιστού στο πίσω μέρος του ματιού. Μετατρέπει το φως σε ηλεκτρικό σήμα έτσι ώστε ο εγκέφαλος να το επεξεργαστεί και να το κάνει εικόνα. Το υαλώδες (ζελέ) συνδέεται χαλαρά πάνω του αλλά σε ορισμένα σημεία αγκιστρώνεται πάνω σε αυτόν. Όταν το υαλώδες αποσυντίθεται σχηματίζονται ‘’μυγάκια’’ στο πίσω μέρος του. Εδώ το υαλώδες συρρικνώνεται και ξεκολλάει από τον αμφιβληστροειδή χωρίς να προκαλεί πρόβλημα. Σε κάποιες περιπτώσεις εκεί που είναι αγκιστρωμένο ο διαχωρισμός δεν γίνεται ομαλά και το υαλώδες συμπαρασύρει μαζί του μέρος του αμφιβληστροειδούς  και μπορεί να προκαλέσει ένα σχίσιμο ή μια τρύπα . Εδώ λοιπόν αποκολλάται ο αμφιβληστροειδής από το μάτι .

Κάποιες φορές δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια αλλά στην πλειοψηφία βλέπουμε ‘’μυγάκια’’, μια σκοτεινή σκιά, μια ‘’κουρτίνα’’ ή αστραπές και λάμψεις σαν φλας φωτογραφικής μηχανής.

Αν δούμε κάτι από τα παραπάνω πρέπει να επικοινωνήσουμε έγκαιρα με τον οφθαλμίατρό μας και να το αντιμετωπίσουμε.