Για οποιαδήποτε βοήθεια είμαστε στη διάθεση σας στο τηλέφωνο 23310 65130

Οι φακοί επαφής μπορεί να είναι μια εξαιρετική λύση για όσους έχουν μυωπία, αλλά όπως γνωρίζετε χρειάζονται πολλή φροντίδα.

Αυτά είναι τα συχνά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι.

Παρά τη συμβουλή του οπτικού-οπτομέτρη  μας, υπάρχουν κάποια λάθη που κάνουμε πολύ συχνά και πρέπει να μάθουμε να τα αποφεύγουμε καθώς μια μόλυνση είναι το λιγότερο που μπορεί να πάθουμε από την κακή χρήση των φακών. Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο συχνά λάθη:

  1. Φοράμε τους ίδιους φακούς για περισσότερο από όσο συνιστάται

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι η χρήση των φακών επαφής μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης τους. Μπορούν να έχουν φθαρεί και να μαζεύουν μικρόβια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις και βακτηριακή κερατίτιδα, κάτι που ακούμε συχνά σε όσους φορούν φακούς επαφής. Πρέπει να αλλάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, ανεξάρτητα από το πόσο τους χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα, εάν φοράμε μηνιαίους φακούς, θα πρέπει να τους αντικαταστήσουμε στις 30 ημέρες.

  1. Δεν αντικαθιστούν το υγρό των φακών

Το υγρό των φακών επαφής χρησιμοποιείται για να διατηρεί τους φακούς ενυδατωμένους και να τους καθαρίσει επίσης από τυχόν βακτήρια ή άλλους μικροοργανισμούς. Έτσι, όταν χρησιμοποιούμε συνεχώς το ίδιο υγρό φακών, προσθέτοντας απλός λίγο κάθε φορά, το μόνο που καταφέρνουμε είναι οι φακοί επαφής μας να ‘’κολυμπούν’’ μέσα στα μικρόβια. Το υγρό θα πρέπει να το αλλάζουμε μετά από κάθε χρήση, να ξεπλένουμε την θήκη με το ειδικό διάλυμα και να φροντίζουμε να την αντικαθιστούμε σε τακτική βάση.

  1. Δεν πλένουμε τα χέρια μας

Τα μάτια μας είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα μέρη του σώματός μας και πρέπει να τα προσέχουμε. Γι’ αυτό καθαρίζουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό κάθε φορά που βάζουμε/βγάζουμε τους φακούς επαφής.

  1. Δεν τους βγάζουμε στον ύπνο

Ακόμα και μία ώρα ύπνου με τους φακούς μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό στα μάτια, για να μην αναφέρουμε τη συσσώρευση βακτηρίων που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες μόλυνσης όταν κοιμόμαστε. Χρειάζεται μόνο ένα λεπτό για να αφαιρέσουμε τους φακούς επαφής και να τους βάλουμε στη θήκη τους, οπότε ας μην το αμελούμε.

  1. Οι φακοί μας ενοχλούν και συνεχίζουμε να τους φοράμε

Εάν οι φακοί είναι δύσκολο να φορεθούν, προτιμάμε να φορέσουμε τα γυαλιά οράσεως μας . Εάν μας ενοχλούν ή έχουμε θαμπή όραση, είναι καλύτερο να μην τους φοράμε για μερικές μέρες.