Για οποιαδήποτε βοήθεια είμαστε στη διάθεση σας στο τηλέφωνο 23310 65130

Τα μάτια είναι ένα από τα πιο σημαντικά αισθητήρια όργανα, καθώς το 80% όσων καταλαβαίνουμε γίνεται μέσω των ματιών μας. Επειδή χρησιμοποιούμε τα μάτια μας σε καθημερινή βάση και συχνά είναι πιο κουρασμένα από ό,τι αντέχουν, είναι επίσης σημαντικό να τα φροντίζουμε κιόλας. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθουμε μερικές καθημερινές συνήθειες που μπορεί να κάνουν κακό στα μάτια μας.

  1. Ξεχνάμε να φοράμε τα γυαλιά ηλίου μας.

Η παρατεταμένη έκθεση στις ακτίνες UV μπορεί να βλάψει τον αμφιβληστροειδή και να οδηγήσει σε άλλα σοβαρά προβλήματα όπως ο καταρράκτης. Πρέπει να φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου καλής ποιότητας όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο.

  1. Φοράμε τους φακούς επαφής μας για περισσότερο από όσο συνιστάται.

Υπάρχουν φακοί επαφής ημερήσιοι, μηνιαίοι, τριμηνιαίοι κ.α. Όταν φοράμε φακούς επαφής θα έπρεπε να τους αντικαθιστούμε στην περίοδο που μας συνιστά ο κατασκευαστής. Για παράδειγμα εάν φοράμε ημερήσιους φακούς επαφής θα πρέπει η αλλαγή τους να γίνεται καθημερινά, εάν φοράμε μηνιαίους φακούς επαφής η αλλαγή τους θα πρέπει να γίνεται στις 30 ημέρες . Εάν δεν είμαστε προσεκτικοί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μόλυνσης των ματιών μας .

  1. Τρίβουμε τα μάτια μας.

Μπορεί η αίσθηση να είναι ευχάριστη και πολύ χαλαρωτική εκείνη τη στιγμή, αλλά όταν αγγίζουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας σκορπίζουμε πολλά μικρόβια σε μια ευαίσθητη περιοχή. Το έντονο τρίψιμο μπορεί να δημιουργήσει βλάβες. Κάποιες από αυτές είναι η ρήξη μικρών αιμοφόρων αγγείων που δημιουργεί το κοκκίνισμα στα μάτια. Επίσης τα χέρια μας φέρουν περισσότερα βακτήρια από οποιοδήποτε άλλο τμήμα του σώματος μας . Όταν τρίβουμε τα μάτια μας υπάρχει πιθανότητα να τα μολύνουμε, με συνέπεια μια λοίμωξη όπως επιπεφυκίτιδα . Πολλές φορές μπορεί να αισθανθούμε ότι κάτι έχει μπει στο μάτι μας (όπως κάποια βλεφαρίδα ή κόκκος σκόνης από τον αέρα ) εάν το τρίψουμε υπάρχει πιθανότητα εκδοράς του κερατοειδή. Για να απαλλαγούμε από τη ενόχληση που αισθανόμαστε στα μάτια μας εκείνη την στιγμή, μπορούμε να τα ανοιγοκλείσουμε ώστε τα δάκρυά να ξεπλύνουν την επιφάνειά τους ή να προσθέσουμε μερικές σταγόνες φυσιολογικό ορό ή τεχνητά δάκρυα. Αν δεν τα καταφέρουμε καλύτερα να επισκεφτούμε τον οφθαλμίατρό μας.

  1. Κολυμπάμε φορώντας τους φακούς επαφής .

Όταν οι φακοί επαφής έρχονται σε επαφή με νερό (από τη θάλασσα, την πισίνα ή το ντους), τα μικρόβια εισχωρούν στο μάτι και μπορεί να προκαλέσουν  σοβαρή μόλυνση.

  1. Κάπνισμα

Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καταρράκτη ή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.  Αυτές οι ασθένειες μπορούν να μειώσουν σημαντικά την όραση κάποιου. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια από τις κύριες αιτίες απώλειας όρασης σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και το κάπνισμα καθιστά πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτό το πρόβλημα.

  1. Αμελείτε την οφθαλμολογική εξέταση

Συνιστάται να πηγαίνετε για οφθαλμολογική εξέταση τουλάχιστον ετησίως, ακόμη και αν η όρασή σας δεν έχει αλλαγές. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζονται στους γιατρούς με ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί πολύ πιο αποτελεσματικά εάν ζητούσαν βοήθεια νωρίτερα.

  1. Συχνή χρήση οφθαλμικών σταγόνων και κολλύριο

Εάν περνάτε συχνά τη νύχτα ξύπνιοι, η χρήση οφθαλμικών σταγόνων μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για να μην φαίνεστε πολύ κουρασμένοι. Αλλά αν χρησιμοποιείτε οφθαλμικές σταγόνες συχνά, μπορεί να γίνετε υπερβολικά ευαίσθητοι σε αυτές και να εκδηλώσετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματά τους προέρχονται από το γεγονός ότι μπορούν να καταστείλουν τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά η υπερβολική χρήση θα σας κάνει τα μάτια ακόμα πιο κόκκινα. Είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιείτε φυσικά δάκρυα ή να ξεκουράζεστε περισσότερο, θα βοηθήσει στη μείωση της ερυθρότητας.